Количка
0 артикула
 
Избрани продукти
 

БОЖИЯТ МОДЕЛ ЗА ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО

БОЖИЯТ МОДЕЛ ЗА ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО
Натисни за голям размер
Цена: 6.90лв
Наличност: В наличност
Автор: Лестър Самрал
Среден рейтинг: Няма гласове

Гласът на д-р ЛЕСТЪР САМРАЛ все още ехти силно в християнските среди. Шесдесетте години служение в над 110 нации по света направиха д-р Самрал уважаван източник на мъдрост и знание. Той беше автор, учител, мисионер, евангелизатор, както и основател и пастир на "Christian Center Cathedral of Praise" в Саут Бенд, Индиана. През 1957 г. той основа "LeSEA", международно служение с много дейности. Днес на "LeSEA" включва телевизия, сателити, FM и късовълново радио, както и световната инициатива "Нахранете гладните". През целия си живот д-р Самрал се труди неуморно, за да изпълни Великото поръчение, като занесе Евангелието до краищатана земята.

Напиши коментар
Име:


Коментар: Забележка: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лошо            Отлично

Напиши кода от картинката:

Няма други снимки за това издание.

Съдържание

 

Въведение

1. Бракът - основа на семейството

2. Носещата конструкция на стабилния брак

3. Как да заздравим своите взаимоотношения

4. Божият дизайн за спалнята

5. Как да не излизате от очертанията

6. Всички неща - с една сделка

7. Къде да поставим изолационните материали

8. Как да следваме Божия план

 

Въведение

Известното телевизионно шоу "Остави нещата в ръцете на Бобъра", излъчвано през 50-те години, показваше комичните приключения на едно момче, неговия брат и техните родители. Уорд и Джун Клийвър отглеждаха своите деца така, че да уважават властите и да бъдат честни. Всеки ден след училище момчетата влизаха вкъщи през кухнята, грабваха чаша мляко и няколко бисквити и започваха диалог с майка си. Когато таткото се прибереше от работа, те всички сядаха около масата в трапезарията и докато вечеряха, се наслаждаваха на оживените разговори помежду си.

Днес, когато излъчват отново този сериал, той предиз-виква смях у зрителите, но не поради комичните елементи в него. Вместо това сега е на мода да се иронизират традиционните ценности, които изповядваше това въобра-жаемо семейство Клийвър. Днес хората се подиграват на идеята за богобоязливо семейство.

Ние знаем, че безгрижните дни, обрисувани в тези отдавнашни телевизионни серии, не са съществували винаги. Дори и през 50-те години семейните конфликти бяха неизбежни. Но все пак родителите и децата знаеха каква роля играят в семейството и това водеше до едно чувство за сигурност и стабилност, което им позволяваше да действат и живеят щастливо заедно. Родителите отделяха време да обучават и дисциплинират децата си, които бяха учени да казват: "Да, господине" и "Да, госпожо".

Съвременният образ на семейството обаче е много по-различен от това, което някои от нас наричат "добрите стари времена".

През 90-те години комедийните сериали представят дори малките деца като остроумни хлапета, които предизвикват своите родители с унизителни забележки. В същото време публиката в залата се залива от смях. В повечето случаи майката е амбициозна кариеристка, която, разбира се, е по-умна от мъжа си - ако въобще има такъв, - а таткото е някакъв тромав чичко, който не заслужава уважение.

Телевизионните канали искат да повярваме, че дом, в който две майки или двама мъже отглеждат децата си заедно е "нормален". Или в който овдовял баща живее със своите три деца, мъжа на сестра си и своя най-добър приятел или може би някой братовчед, или с икономката - и всичко в една къща!

Както и преди в "Остави всичко в ръцете на Бобъра", така и днес телевизионните конфликти се разрешават за по-малко от половин час и всяка серия завършва с усмивки и прегръдки. Комедийните сериали никога няма да покажат истинския живот, защото истинският живот за много семейства включва постоянни спорове и кавги, които никога не се разрешават.

В много семейства взаимоотношенията са обтегнати или разбити от горчивина и непростителност. На мястото на посвещението и уважението един към друг са дошли невярност и подозрителност. Когато членовете на семейството лъжат и мамят, за да постигнат своите собствени цели, в него няма доверие и честност.

В много семейства няма никаква йерархия на авторитета - сега насърчават децата да търсят своите "права" и да се считат равни със своите родители. Дори хуморът в семейството се е превърнал в една смесица от взаимно запушване на устата и злобни забележки, които разбиват личното достойнство и създават постоянна атмосфера на враждебност.

Нищо чудно, че разводът се шири навсякъде, а децата нямат постоянен дом, защото тичат от къщата на мама в къщата на татко и обратно без никакво чувство за сигурност.

Подобно стечение на обстоятелствата влияе на децата по различен начин. Едно момче, което е загубило баща си поради развод, се ожесточава и става бунтар. То вижда баща си веднъж в месеца, докато това, от което всъщност се нуждае, е всеки ден да бъде прегръщано и да си играе с него на гоненка. Майката - сега самотна - прави всичко, което може, но трябва да поддържа къщата, да работи вън от дома и да жонглира с финансите. Оставено да се грижи само за себе си часове наред през деня без надзора и ръководството на родителите, детето започва да греши.

Какво стана с образа на щастливото семейство? Възможно ли е то да съществува в днешния свят? Реалността ни показва, че в нашето общество хармо-ничното семейство с двама родители, обединено от Святия Дух, е наистина рядко срещано съкровище. Но то не е не-възможно.

Както строенето на къща, така и строенето на щастлив дом изисква план - модел, който показва къде да бъде сложен всеки компонент, така че да се получи здрава структура.

Къде трябва да отидем, за да намерим проекта за правилно функциониращо семейство? Трябва да отидем при Източника, при Строителя, който създаде брака и семейството.

Когато видите един огромен небостъргач, който се издига величествено, казвате ли на своите деца, че това е просто едно природно явление, което се е появило без никакво планиране?

Не, защото би било глупаво.

Това произведение на архитектурното изкуство е било създадено малко по малко от майстори и специалисти и е било проверено най-подробно от инспектори, за да може да издържи на грубите сили на природата, без да се срути.

По същия начин, когато видите мъж и жена да живеят със своите деца в един наистина щастлив дом, това не е случайност. То не е станало просто ей така.

Щастливият дом трябва да бъде изграден. Той не пада от небето. Ако не разберете съставките на здравия и щастлив дом, вие никога няма да имате такъв.

В следващите глави ще разгледаме съставните части, необходими за конструирането и поддържането на една здрава семейна структура, която няма да се разпадне под натиска на напрегнатия свят, в който живеем.

Както поддържането на къщата, така и поддържането на едно здраво семейство изисква тежък труд и постоянно усърдие, но наградите - и в този живот, и в благословения живот, който ще дойде - са много по-големи, отколкото ако не правим нищо.

Моето искрено желание е тази книга да ви помогне да се наслаждавате на щастлив семеен живот и да запазите своето семейство здраво и сигурно в бъдещите времена.