Количка
0 артикула
 
Избрани продукти
 

ВИК ЗА РЕФОРМАЦИЯ

ВИК ЗА РЕФОРМАЦИЯ
Натисни за голям размер
Цена: 14.90лв
Наличност: В наличност
Автор: Пит Грийг
Среден рейтинг: Няма гласове

Пит Грийг е един от лидерите на Revelation Church, която се намира в южна Англия. Участвал е в основаването на Warehouse - една от първите по рода си църкви, ангажирани с младежката култура. Той проповядва и служи на много места. Освен това е основател и ръководител на едно от най-големите молитвени движения в света - 24-7.

Напиши коментар
Име:


Коментар: Забележка: HTML не се поддържа!

Рейтинг: Лошо            Отлично

Напиши кода от картинката:

Няма други снимки за това издание.

18 глава

Знаменията на времената

Когато се свечери казвате: "Времето ще бъде хубаво, защото небето се червенее", а сутрин: "Днес времето ще бъде лошо, защото небето се червенее намръщено". Вие знаете да различавате лицето на небето, а знаменията на времената не можете!
Матей 16:2-3

Преди няколко години Маршът за Исус в Обединеното Кралство премина под мотото "Битката за Британия". В този паметен ден стотици хиляди гласове из цялата страна се издигнаха към Бога с един въпрос: "Ако не ние, то кой? Ако не сега, то кога?" Аз вярвам, че Бог чува подобни викове на сърцето и че е започнал да действа в наши дни по забележителен начин. В световен мащаб хората се обръщат към Исус с по-високи темпове от всякога преди. С широко отворени очи наблюдаваме църквата в Китай, към която през последните 50 години са се прибавили поне 50 милиона души. После обръщаме поглед към зрелищното и неспирно разрастване на църквата в Африка, където през този век към Христос се е обърнало най-малко една трета от населението. А за огънят на съживление, който се разгаря в Латинска Америка не можем да кажем нищо друго, освен да славим Бога. Бразилският институт по география и статистика посочва, че евангелската общност в Бразилия расте с два пъти по-голям темп от населението и изчислява, че до 2045г. половината от населението на страната може да се състои от евангелски християни.

Един аржентинец, собственик на фабрика, започнал да евангелизира и досега е видял над два милиона души да се обръщат към Христос. Дори в мрачна Европа настройката се променя и мирише на промяна.

Та кой не усети промяната, когато невидимите стени на апартейда в Южна Африка се сринаха, или когато хилядите превърнаха Берлинската стена в развалини? В такива моменти историята обръща нова страница и започват нови епохи. Една германска група - "Скорпионс" - улови това усещане за промяна и за историчност в своята песен "Вятърът на промяната":

Светът се сближава, а ти мислил ли си някога,
че можем да бъдем толкова близки - като братя?
Бъдещето витае във въздуха - можеш да почувстваш навсякъде
как се носи на крилете на вятъра на промяната.
Дай ми в тази светла нощ
да усетя вълшебството на момента,
в който утрешното поколение мечтае,
понесено от вятъра на промяната.

Вярвам, че втората част на 20-ти век ще се запомни в историята като време на необикновено движение на ветровете на Святия Дух. За 40 години харизматичното движение се разпространи по целия свят и във всички деноминации. През 1985г. Питър Вагнер пресметна, че в света има около 178 милиона петдесятни и харизматици, което означава, че за предходните 10 години растежът е бил 224%. "Ако тази оценка е прецизна, то тя несъмнено представя един от най-големите темпове на растеж на неполитическо и невоенно обществено движение в историята ."

В недалечното минало Бог започна ново раздвижване и освежаване в църквата, на което медиите дадоха името "Благословението от Торонто". През вратите на църквата в центъра на Торонто за три години преминаха повече от един милион души, търсещи духовно обновление. Всъщност този небесен водопад привлече за една година повече туристи в Канада, отколкото самия Ниагарски водопад! За отбелязване е също, че подобно изливане се е наблюдавало и в Аржентина, и то в продължение на пет години преди започването на съживлението там.В Обединеното Кралство настройките се променят. Под знака на национални трагедии се надига вик за морал и благочестие. Политици, които до неотдавна криеха светлината си под смешно дебели капаци, сега изтъкват християнската си вяра като сериозно предимство в предизборните борби. Трагичната смърт на принцеса Даяна разтърси света и разчупи традиционната сдържаност на британците. Пишейки за Daily Mail Пол Джонсън улавя духа на момента много добре: "Избликът на чувства към Даяна тази седмица беше спонтанен, всеобщ национален акт с духовен пълнеж. Това беше молба: "Дайте ни духовно измерение; придайте смисъл на живота ни; покажете ни, че животът не е само да вземаме пари, да ги харчим и да придобиваме!"" Но докато споменът за Даяна малко по малко остава назад в страниците на историята, то дълбокият всеобщ духовен глад, който намери временен израз в скръбта по нея, си остава.
Влиятелната изследователска агенция "Демос" наскоро посъветва Британското правителство, че през третото хилядолетие християните ще бъдат все по-сериозен фактор на промените. Тя отбелязва, че макар само 14% от населението на Британия редовно да ходи на църква, повече от половината население се моли, вярва в рая и дори във възкресението, което безспорно доказва острия духовен глад в страната. Същото изследване показва, че годишно над сто хиляди души минават курса "Алфа", който изучава основните Библейски истини.

Медиите не остават назад. Националните вестници вече свободно използват изрази като "духовното новорождение на нацията" (Daily Mail, декември 1996г.). Дори хедонистичното списание Face пише в хумористичен тон: "След години в пустинята на общественото забвение, Бог започва да се завръща... От най-неочакваните места започват да валят положителни оценки на духовността - от учени, общественици и звезди." (януари 1997г.). Статията добавя, че Стивън Хоукинг, който се води за съвременния Айнщайн се е отрекъл от научния атеизъм. Дори "Милс и Буун" - издателството, което издава хиляди любовни и фантастични романи, се нагажда към новите настроения. Изглежда читателите вече не искат да четат толкова за секс, колкото за духовните преживявания на героите. В отклик на този духовен ренесанс романите в бъдеще ще отразяват важни уроци за живота, вярата и любовта, с цел да се даде публичност на християнските ценности и да бъде повдигнат духа на читателя. Дейм Барбара Картланд, която е написала повече от 600 романа, каза на журналистите: "Мисля, че е добре да преоткрием християнските ценности."

Дори в някои общности в Обединеното Кралство изглежда се наблюдават местни съживления. Затворническия пастор Дейвид Пауи и Джералд Коутс оценяват, че от 1994 г. насам в затворите на Британия между 4500 и 5000 души са приели Христос. Ако тази цифра е вярна, това означава, че става въпрос за около една пета от всички затворници в страната! Освен това през последното десетилетие над сто хиляди роми са се обърнали към Христос. Възможно е подобни сбити общности да послужат като барометър за променящия се духовен климат или дори като катализатори на промяна в нацията.

Но...

Но докато наблюдаваме тези забележителни знамения на времената, не бива също да забравяме, че през двайсти век като християнски мъченици са загинали повече хора, отколкото през деветнайсетте предишни века взети заедно. Не всичко е "шест" в западния свят, който е погълнат от невиждан досега материализъм, аморалност, социално отчуждение и алчност. Днешните учени неуморно разширяват границите на възможното и безмилостно рушат моралните ни ограничения. Започваме да ставаме все пo и по-опасни за самите себе си и за земята - хора с повече знания, отколкото разум. За ирония обаче мечтите на младото поколение вече не се припокриват с оптимистичния стремеж на Капитан Кърк за научни завоевания. Тяхната вяра не е насочена към неизследваното бъдеще, а към миналото. Надеждата става все по-ретроспектна, младежите гледат с носталгия към миналото, връщат модата назад и се преоткриват езическите практики - астрология вместо астрономия, древни религии вместо бъдещи утопии. Те открито обожават научната фантастика на "Междузвездни войни" и "Стар Трек", но не за друго, а защото са от 60-те, а кичът на 70-те им напомня за миналото, в което възрастните вярваха в бъдещето като деца. За настоящото поколение науката е най-непривлекателната религия - те са гладни за духовни преживявания.

Но посред този глад самата църква се счита за недохранено отроче. Последните проучвания доказват, че въпреки богатото си духовно наследство Европа се е превърнала в най-необработеното и трудно мисионерско поле на земята. Всъщност, ако искаме световният прираст на църквата да надхвърли естествения световен прираст на населението, ще трябва Европа да бъде съживена с реформация, която да обърне тенденцията на намаляване на нейните църкви и да мобилизира нейните ресурси в помощ на развиващите се страни. Ако такова съживление наистина настъпи и проникне в мюсюлманските общности в Европа, то това може да се окаже ключът към отварянето на "прозорец 10/40" (ивицата от предимно мюсюлмански страни, която се простира от северна Африка през Средния Изток до Азия).

Огромна отговорност е да ни бъде поверено Евангелието в дни на подобни безпрецедентни възможности и нужди. Ние имаме достъп до такива невероятни средства за масова комуникация, за каквито Уесли, Едуардс и Фини не са и сънували. Били Греъм писа: "Бог ни е дал нови средства, чрез които да достигнем това поколение. Векове наред числеността на слушателите на един проповедник е била ограничена от разстоянието, до което е можел да се простре гласът му - най-много неколкостотин метра. Сега това разстояние е на практика безкрайно." И наистина тези средства имат възможно най-големия потенциал за световно евангелизиране, ако само успеем да хванем момента.

И като се замислим за този потенциал - дали Бог не ни подготвя за пробуждане, което ще занесе Евангелието до всяко кътче на земята? Възможно ли е последните дъждовни облаци да се събират в наши дни? Ако мусонът на реформацията е на път да избухне, то ние трябва да работим ден и нощ за подготовката - да разораваме земята, да приготвим себе си, своите църкви и своите общности за Царя на царете.

Лорънс Арабски е казал: "Всички мечтаят, но не еднакво. Онези, които мечтаят със затворени очи, се събуждат и откриват, че са сънували. Но онези, които мечтаят с отворени очи, са опасни хора, защото могат да се задвижат и да превърнат мечтите си в реалност."

О, да би издигнал Бог отново мечтатели с отворени очи - мъже и жени, които се осмеляват да живеят своите молитви, една бунтовна раса, която презира посредствеността и се присмива на греха! Подобно поколение няма да намери покой, докато не превземе всичко, за което умря Христос. То устоява през най-черната нощ и най-суровата зима, подготвяйки се за невъзможното. Подобно поколение се бори с ангели в скришните си стаички, знае слабостите си и дава ново определение на думата "успех". Подобно поколение похищава историята, пренаписва съдбите на цели нации за слава на Бог.

Нека подготвим път за Бога през пустините на нашите сърца, нашите църкви и нашия свят, защото Царят ще дойде със сигурност. Съживлението ни е посещавало преди и пак ще дойде. Но какво да кажем за себе си? За нашия живот? Дали Бог ще може да употреби нас? Дали би го направил тук? Дали може да го започне сега? Дали е възможно ние да се окажем поколението, което ще занесе цялото Евангелие на целия свят, за да дойде Христос? Милостиви Боже, нека бъде!

Господи, чух за твоята слава.
Благоговея пред делата ти, о Господи.
Поднови ги в наши дни,
направи ги познати в нашето време;
в гнева си помни милостта.

Авакум 3:2